ΕΥΠΟ θα πει πολύ ευχαριστημένη.

Aυτό το καλοκαίρι ήλθαν τα πάνω κάτω.  Το πλάνο -γυρνάω-στην-Ελλάδα–κάνω-λίγο τη- spouse πήγε περίπατο σε είκοσι μέρες από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα. Δεν πρόλαβα να αδειάσω κούτες και ο  Γ. έχασε τη δουλειά του εντελώς αναπάντεχα. Μετά, βρήκα εγώ δουλειά, εντελώς αναπάντεχα. Και όλα αυτά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ένα συναισθηματικό rollercoaster: από τη χαρά που γύρισα, στην πρώτη μεγάλη απογοήτευση, μετά αμφιβολίες, πανικός και μετά ξανά χαρά, και, επιτέλους, κάποια προοπτική.

Όταν έμαθα ότι θα ξεκινούσα στη νέα μου δουλειά αρχές Σεπτέμβρη, ήταν τέλος Ιούλη. Σε mood Αλίκη Βουγιουκλάκη – “βρήκα μια σπουδαία θέση κυρ Στέφανε” – και θέλοντας να αφήσουμε πίσω την κακή εμπειρία που είχε ο Γ. αποφασίσαμε ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να μείνουμε στην Αθήνα τον Αύγουστο. Φορτώσαμε το αμάξι, και με ελάχιστο planning, φύγαμε  για ένα μήνα διακοπών: Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιταλία*. Γυρίσαμε πίσω, εντελώς κατάκοποι και ταπί, αλλά χαρούμενοι, που επιτέλους, τα καταφέραμε και φύγαμε για ένα μήνα διακοπών. Ένα μήνα, ακούς κυρ Στέφανε;

Τώρα, ενάμιση μήνα μετά την επιστροφή μας, μπόρεσα να μαζέψω λίγο τη σκέψη μου και να γράψω δύο γραμμές. Στην Αθήνα, παλεύουμε να φτιάξουμε μια ρουτίνα, ακόμα όμως δεν τα έχουμε καταφέρει. Όλα είναι οικεία και ταυτόχρονα καινούργια. Νιώθουμε σαν στο σπίτι μας αλλά και έξω από τα νερά μας. Ωραίο είναι αυτό λιγάκι, να νιώθεις τον ενθουσιασμό του καινούργιου και το οικείο του παλιού ταυτόχρονα.

Η Αθήνα προς το παρόν με ανταμείβει κάθε φορά που φεύγω από τη δουλειά και ο ήλιος με λούζει, κάθε φορά που επιλέγω να κατέβω στο μετρό Ακρόπολη και περπατάω την Ερεχθείου για να φτάσω σπίτι μου, κάθε φορά που κάθομαι στις Αθηναϊκές αυλές με ένα βιβλίο στο χέρι. Η πόλη είναι τόσο ενδιαφέρουσα, σε κάθε στροφή σε εκπλήσσει, και ας μην είναι παραδοσιακά όμορφη, και ας έχει ένα σωρό προβλήματα. Αυτό πρέπει να είναι οι πόλεις, ενδιαφέρουσες. Έχω πέσει με τα μούτρα στο θέατρο, τις συναυλίες, τις παρουσιάσεις βιβλίων, και δεν καταφέρνω να παρακολουθήσω ούτε το 1/10 όσων θέλω να παρακολουθήσω.

Κατά τα άλλα, μου έκανε εντύπωση, πόσο εντύπωση μου έκανε το ελληνικό σουπερμάρκετ. Στο Βέλγιο, είχες δύο με τρεις επιλογές για κάθε προϊόν.  Εδώ,  μπροστά στο ψυγείο με τα διάφορα είδη φέτας του Σκλαβενίτη έκανα σαν χαζή.

Εντύπωση μου έκανε όμως και το πόσα νεύρα έχουμε στα ΜΜΕ το πρωί – αλήθεια γιατί τόσα νεύρα; Κάθε μέρα, κάποιος θα διαπληκτιστεί με κάποιον άλλον.

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν μου αρέσει ο αυθόρμητος ενικός. Μάλλον δεν μου αρέσει προς το παρόν, αλλά εντάξει, θα το συνηθίσω.

Οverall, είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ. Πολύ χαρούμενη. ΕυΠό λοιπόν, προς το παρόν!

Λίγη Αθήνα 

img_2246img_2418img_2421img_4199img_2249img_2244img_2254img_4344img_4341img_4162img_3953img_2423img_4340img_4164

*Λίγη Ιταλία, στο άμεσο μέλλον. Φιλιά!

16 thoughts on “ΕΥΠΟ θα πει πολύ ευχαριστημένη.

  1. Είσαι από τα άτομα που διαβάζω ευλαβικά, αν και η παρουσία σου είναι σπάνια τον τελευταίο καιρό. Κάτι πολύ όμορφο μου βγάζουν τα γραπτά σου. Εύχομαι τα καλύτερα για το νέο, τουλάχιστον για μας που τώρα το μαθαίνουμε, ξεκίνημα σας 😊 Να μας θυμάσαι πιο συχνά Τζιν με τονικ ❤️

    Like

    1. Πωπω, σε ευχαριστώ πολύ! 🤗 Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω βρει ακόμα με το να επιστρέφω συχνά στο blog, ίσως επειδή έτρεχα πίσω από τις εξελίξεις όλο το καλοκαίρι, και τώρα μόνο αρχίζω λίγο να βρίσκω τους ρυθμούς μου. Δεν είχα ορεξη για γράψιμο (εδώ δεν ειδα ούτε λίγο Netflix για δυόμισι μήνες, εγώ, ο ορισμός του couch potato). Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, ελπίζω και εγώ να πάνε όλα καλά!

      Like

  2. Πιστεύω ή θέλω να πιστεύω στο “κάθε εμπόδιο για καλό”! Σημασία έχει που βρήκατε χρόνο να ξεκουραστείτε, να γεμίσετε εμπειρίες και να απολαύσετε τώρα όλα όσα θα φέρει η ζωή στο δρόμο σας. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να ξαναβρείτε τους ρυθμούς σας και να απολαμβάνετε τις στιγμές σας (αν και γι’ αυτό από την αύρα που μου βγάζεις είμαι σίγουρη!).
    Πολλά φιλιά!

    Like

  3. Καλησπέρα! Οπως είπε και η Μαρίνα απο πανω… καθε εμποδιο για καλό! Θα βρειτε και τους ρυθμους σας και την κανονικοτητα σας και την ρουτινα σας και ολα!! Αυτα τα roller coaster μας χρειαζονται καμια φορα για να βλεπουμε την αξία της ηρεμίας! χαχαχαχ
    Ευχομαι μεσα απο τη καρδια μου ολα να σου ερθουν δεξιά!
    Υπεροχες Φωτος
    Μαρία

    Like

    1. Ευχαριστώ πολύ! Το ελπίζω, γιατί, ενώ γενικά είμαστε χαρούμενοι που είμαστε πίσω στην Αθήνα, υπάρχει αυτό το μικρό αγκαθάκι της ανεργίας του Γ. Εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα! Φιλιά.

      Like

  4. Τι ωραίο, να μπορείς να βλέπεις και με λίγο κάπως τουριστικό μάτι την πόλη στην οποία ζεις. Νομίζω γίνεται στοίχημα προσωπικό του καθένα αυτό και κερδισμένος όποιος το πετυχαίνει και το συντηρεί μες στο χρόνο. Κι η Αθήνα, όπως την περιγράφεις. Ένα ασχημόπαπο αλλά με πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. Δεν είναι καθόλου βαρετή,τελικά..

    Καλό μήνα

    Liked by 1 person

    1. Η Αθήνα αξίζει σίγουρα παραπάνω credit από ότι της δίνουμε οι ίδιοι της οι κάτοικοι. Ήταν και παραμένει το πιο αγαπημένο μου μέρος σε όλο τον κόσμο και ας μη μεγάλωσα εδώ. Καλο σας μήνα!

      Like

  5. Έχουμε σκεφτεί και μεις να γυρίσουμε αλλά προς το παρόν είναι μόνο σκέψη αν και για πρώτη φορά σοβαρή ύστερα από τόσα χρόνια. Φαντάζομαι τις σκέψεις σας με την απώλεια της πρώτης δουλειάς.
    Θα με ενδιάφερε να έγραφες τα κουφά που ακούσατε όταν ανακοινώσατε πως γυρνάτε πίσω.
    Κατά τ’ αλλα νομίζω ότι οι ηλιόλουστες μέρες σε αποζημιώνουν για την όποια χασούρα.

    Liked by 1 person

    1. Ακούσαμε πολλα κουλά η αλήθεια, τα οποία κουλά έγιναν κουλοτερα όταν ο Γ. έχασε τη δουλειά του. Είχες τον πόνο σου, είχες και τον καθένα να σου λέει – εγώ στα λεγα. Σε ευχαριστώ για την ιδέα, όντως θα γράψω κάτι για αυτό. Επίσης, σε καταλαβαίνω. Η απόφαση είναι μεγάλη, και είναι δίκη σας, κουβεντιάσετε το μεταξύ σας και μόνο. Κανεις δεν έχει την εμπειρία που έχετε οι δυο σας, μην αφήσετε αλλους να κάνουν projection πάνω σας τις δικες τους ανησυχιες. Οποία και αν είναι η απόφαση που θα πάρετε, στηρίξτε την. Και αν δε σας βγει, δε σας βγήκε, δε σας εμποδίζει κάτι να ξανά φύγετε. Και αν το μετανιώσετε, το μετανιώσατε. Δεν πειράζει. Θα ξέρετε ότι με βάση τα δεδομένα που είχατε εκείνη τη στιγμή, πήρατε την καλύτερη απόφαση. Φιλια!

      Like

  6. Μετα από έξιμιση χρόνια Ολλανδία (και μόλις περάσει ο ένας και χρόνος που σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε), σκεφτόμαστε μήπως γυρίσουμε κι εμείς Ελλάδα… Αλλά είναι δύσκολο… Εγώ έχω βαρεθεί Ολλανδία, όλοι μου οι φίλοι φευγουν ένας ένας, τους Ολλανδούς δεν τους νιώθω φίλους μου. Σχεδόν δεν δουλεύουμε και μας πληρώνουν 2000 τον καθένα όμως… Δύσκολη απόφαση. Εσένα τι σε έκανε να το αποφασίσεις? Εμένα μέχρι και ο πατέρας μου είναι κατά του να γυρίσω…

    Liked by 1 person

    1. Κυρίως ήταν επαγγελματικοί λόγοι σε συνδυασμό με την ανάγκη για μια αλλαγή, νομίζω. Παρόλο που τα λεφτά ήταν αρκετά καλά, είχαμε βαρεθεί πολύ και οι δύο στις δουλειές μας, και θέλαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά δε ξέραμε προς τα που. Εγώ, δε, δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να συνεχίσω καν στα Public Affairs, οπότε όταν ο σύζυγος μου είχε μια καλή προσφορά πίσω στην Ελλάδα, είπαμε ok, why not? Ας το προσπαθήσουμε, και αν δε μας βγει, το ξαναβλέπουμε. Εμένα προσωπικά με έβγαλε και από το αδιέξοδο: απλά ακολούθησα τον Γ.

      Οι γονείς μου ήταν πολύ κατά, και είναι ακόμα, αν και για εμένα τελικά, από επαγγελματικής άποψης, με ευνόησε η αλλαγή. Εννοείται πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα, και πως την ασφάλεια που έχεις ίσως στην Ολλανδία, εδώ δε θα τη νιώσεις. Τα πράγματα είναι ρευστά, και αυτό τους ανησυχεί. Εκεί που είσαι, είναι ήρεμοι ότι είστε ασφαλείς.

      Την απόφαση όμως θα την πάρετε εσείς. Όπως η οικογένεια μας έχει μια εικόνα της Ελλάδας που εμάς μπορεί να μας διαφεύγει όσο είμαστε έξω, έτσι και εκείνοι, δεν μπορούν να συλλάβουν τη δική μας εμπειρία στο εξωτερικό. Εσείς ξέρετε τι θέλετε από τη ζωή σας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Σκεφτείτε σοβαρά πρώτον αν σας κρατάει κάτι στην Ολλανδία, και αν όχι, σκεφτείτε αν αυτό που ψάχνετε μπορείτε να το βρείτε αλλού, σε άλλη χώρα. Αν αυτό που θέλετε είναι να γυρίσετε στην Ελλάδα, επειδή είναι η Ελλάδα, και σας λείπει, fair enough. Έχετε ένα πλάνο, ψάξτε για δουλειές, επικοινωνήστε με κόσμο πίσω. Στηρίξτε την απόφαση σας να γυρίσετε, ακόμα και αν δε σας βγει. Θα ξέρετε ότι με τα δεδομένα που είχατε εκείνη τη στιγμή πήρατε τη σωστότερη απόφαση.

      Αυτό που λέω εγώ στους γονείς μου και τους φίλους μου, είναι ότι το “για πάντα” πέθανε. Οι εποχές της μονιμότητας που ζούσαν οι γονείς μας, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το ίδιο και οι εποχές της απουσίας επιλογών. Το ότι τώρα βρίσκομαι στην Αθήνα και προχωράω προς μία κατεύθυνση, δε σημαίνει ότι σε πέντε χρόνια, δε θα φύγω και πάλι.

      Υ.Γ. Συγνώμη, θα ταξιδέψετε για ένα χρόνο;;; Τύπου gap year? Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο. Περιμένουμε και άλλες αναρτήσεις λοιπόν!

      Καλή τύχη!

      Liked by 1 person

      1. Ναι αυτό με τη μονιμότητα είναι που δεν καταλαβαίνουν οι γονείς. Εγώ και μόνο που σκέφτομαι να μείνω μέχρι να πάρω σύνταξη στην πόλη που μένω τώρα… Ε είναι αδύνατον, δεν μπορώ καν να το διανοηθω. Και να πάμε σε άλλη πόλη της Ολλανδίας, να αρχίσουμε ξανά παρέες κλπ, επίσης δεν με τραβάει. Να πάω σε άλλη χώρα που να μιλάνε άλλη γλώσσα, επίσης δεν το ξανακάνω. Έχω βαρεθεί να είμαι ξένη στην Ολλανδία και ξένη στην Ελλάδα. Είναι δύσκολη απόφαση, βοηθάνε πολύ αυτά που είπες. Και στο κάτω κάτω δεν είπαμε θα γυρίσουμε και για πάντα Ελλάδα.
        Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε, γιατί να πάμε από το 32 ώρες τη βδομάδα για 2000 χιλιάρικα στο 50 ώρες για τα μισά λεφτά, δεν είναι κάτι καλό.

        Ναι, gap year 🙂 Είμαστε στους δύο μήνες τώρα! Έχετε να δείτε πολλά ακόμα. Zizeloni είμαι και στο Instagram, ανεβάζω συχνά φωτογραφίες. Ακόμα και αν δεν έχεις Instagram, αν το γκουγκλαρεις μπορείς να δεις τις φωτογραφίες.

        Liked by 1 person

  7. Ποιο είναι λοιπόν το follow-up σχεδόν ένα χρόνο μετά? Ακόμα χαρουμενοι με την απόφαση? Εγώ τώρα είμαι στα μαζεματα (και στις σκέψεις αν είναι η σωστή κίνηση).

    Like

    1. Μπήκα εντελώς τυχαία, ένα χρόνο μετά. Δεν μου φτούρησε το γράψιμο μάλλον. Παρόλη τη φασαρία που υπήρχε μέσα στο κεφάλι μου όλο αυτόν τον καιρό, δεν είχα καμία όρεξη να γράψω.
      Όπως και να έχει, σήμερα, έχα χρόνο μετά, τα συναισθήματα παραμένουν ανάμεικτα. Σίγουρα μου λείπει η ασφάλεια και το support system από φίλους που είχα στις Βρυξέλλες, το οποίο εδώ αδυνατώ να φτιάξω. Κοινωνική ζωή near to zero, το reverse culture shock μεγάλο, κυρίως όσο αφορά τις εργασιακές σχέσεις, επαγγελματική ανασφάλεια για τον ένα από τους δυο μας ακόμα μεγάλη. Από την άλλη, πέρασα ένα όμορφο, μεγάλο καλοκαίρι, που για κάποιο λόγο, κάπως, επέδρασε καταπραϋντικά και στη διάθεσή μου και στα άγχη μου. Δεν νιώθω ότι γύρισα σπίτι μου, αλλά δεν νιώθω και μακριά από το σπίτι μου. Όπως είπε και ένας φίλος μου, που πέρασε την ίδια φάση κάποια χρόνια πριν, είμαστε πλέον υβρίδια, δεν ανήκουμε ούτε εδώ, ούτε εκεί, και αυτό είναι εντάξει. Final verdict? Ο γυρισμός είχε και έχει τις δυσκολίες του, όμως δεν το έχω μετανιώσει – τουλάχιστον ακόμα. Ο χρόνος θα δείξει!Και όπως είχαμε πει και παλιότερα, ας τη στηρίξουμε την επιλογή, ακόμα και εάν αργότερα δεν αποδειχθεί σωστή κίνηση, γιατί σήμερα, τότε, που την κάναμε, θεωρούσαμε ότι ήταν το καλύτερο για εμάς. Σου εύχομαι καλή επιστροφή και κάθε επιτυχία στο νέο σου ξεκίνημα! Keep us posted!
      Υ.Γ. Τελείωσε δλδ το υπέροχο ταξίδι; Σου εύχομαι, σύντομα και στα επόμενα!

      Like

      1. Ναι τελείωσε το ταξίδι 😦 Αλλά κι εγώ δεν κάθομαι να γράψω δυστυχώς, μόνο Instagram ανέβαζα φωτογραφίες, κι αυτό που και που το βαριόμουν.

        Γυρνάμε κι εμείς τώρα και έχω άγχος, πιο πολύ για τα εργασιακά, οι φίλοι είχαν φύγει από Ολλανδία σιγά σιγά ενώ Ελλάδα υπάρχουν και οικογένεια και φίλοι. Αν λυθεί το εργασιακό, μια χαρά θα είμαστε και ελπίζω να μην νιώθουμε σαν υβρίδια σε λίγο. Ήταν κάτι που ένιωθα όταν γυρνούσα για διακοπές και σίγουρα Ολλανδή δεν ενιωθα, δεν ξέρω καν τι γίνεται στην κοινωνία τους, δεν διάβαζα ειδήσεις, τίποτα.
        Αλλά κάναμε λίγους μήνες Ελλάδα φέτος και πήγαν μια χαρά, οπότε αισιοδοξω!

        Για να δούμε, θα προσπαθήσω να γράφω πιο πολυ, να μιλήσω και για την επιστροφή.

        Βοηθάει πολύ να ακούς για άλλους που έκαναν παρόμοια κίνηση επιστροφής, οπότε ευχαριστώ 🙂

        Liked by 1 person

Leave a comment